skip to Main Content
Vaurastumisen Psykologia Osa 9: Korkoa Korolle Ja Lineaarisesti Ajattelevat Aivot

Vaurastumisen psykologia osa 9: Korkoa korolle ja lineaarisesti ajattelevat aivot

Korkoa korolle -malli on hiukan hankala hahmottaa. Kun olemme pisteessä A ja haluamme päästä pisteeseen B, lineaarisesti ajattelevat aivot piirtävät suoran viivan näiden kahden pisteen välille. Matkan pitäisi siis olla mielestämme suora.

Kun sijoittaa korkoa korolle -periaatteen mukaan, käyrä ei ole suora. Alussa ei tapahdu paljon, mutta lopussa vauhti kiihtyy huimasti. Kun rahaa on sijoitettu vuoden ajan kuukausittain tuottamaan, ajattelemme helposti, että meidän pitäisi olla suoralla viivalla. Vuoden sijoittamisen jälkeen ero suoran ja eksponentiaalisen käyrän välillä on jo jonkinlainen. Seuraavana vuonna se on jo isompi. Viidentoista vuoden jälkeen, kun pitäisi olla lineaaristen aivojen mukaan noin puoli miljoonaa kasassa, eikä näin ole, nostetaan säästyneet rahat ja lomaillaan pari viikkoa. Tällöin vietetään kallein loma, mitä ikinä on missään vietetty. 

Korkoa korolle -käyrä käyttäytyy hieman hassusti. Ensin ei näy tuloksia juuri lainkaan, eikä näytä tapahtuvan juuri mitään. Mutta sitten kun tapahtuu, tapahtuu kunnolla. Ilmiö tunnetaan myös lumipalloefektinä.

Ajatellaanpa niin, että metsässä on lampi, jossa kasvaa lumpeita. Tänään siellä on yksi lumme. Huomenna kun mennään katsomaan, on lumme onnistunut kopioimaan itsensä siihen viereen. Lumpeita on siis kaksi. Ylihuomenna kun mennään katsomaan, ovat molemmat lumpeet taas kopioineet itsensä. Niitä on nyt neljä. Kahden kuukauden kuluttua, kun mennään katsomaan lumpeiden määrää, on lampi tasan puolillaan lumpeita. Kysymys kuuluu: kauanko kestää, että koko lampi on täynnä? Yhden päivän. Umpeen kasvu ei ollut puolivälissä, vaan aivan viime hetkissä. Kesti kaksi kuukautta, että lampi oli puolillaan ja seuraavana päivänä se on täynnä.

Lue lisää: 

Vaurastumisen psykologia osa 2: Syyn ja seurauksen laki

Vaurastumisen psykologia osa 4: Kolme tapaa, joilla meidät on ohjelmoitu 

Vaurastumisen psykologia osa 5: Vaurastumisen kaava 

Vaurastumisen psykologia osa 8: Kolme ryhmää varallisuuden mukaan 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top