skip to Main Content
Yrittäjä! Älä Unohda Markkinointia

Yrittäjä! Älä unohda markkinointia

Kun yrittäjiltä kysytään, missä bisneksessä he ovat, minulla on tähän toisenlainen lähestymistapa kuin useimmilla. Mielestäni kaikki yrittäjät ovat markkinointibisneksessä. Teette mitä tahansa, yrittäjän tärkein tehtävä on markkinointi. Jos asiakas ei tiedä, mitä teiltä saa, tai ei edes tiedä teidän olemassa olevasta bisneksestä, touhu voi jäädä hieman ohueksi.

Toivon myös, ettet pidä tuotettasi kaikkein tärkeimpänä asiana liiketoiminnassa. Ai miksi? Kuvittele hetki, että sinulla on tärkeä päivä ja haluat viedä sukulaisesi, perheesi ja ystäväsi juhlimaan johonkin ravintolaan. Tuliko ensimmäisenä mieleen viedä heidät McDonald’siin? Kyseinen ketju on kuitenkin tehnyt eniten rahaa maailmassa ravintolabisneksessä.

Markkinointiin on siis hyvä laittaa resursseja ja sen tekemisestä tulisi olla kiinnostunut. Tyypillisesti markkinointi on kuitenkin sellainen asia, mitä tehdään yleensä viimeisenä. Suomessa yrittäjillä on ennemmin tuotekehitysfetissi. Tuotteita kehitetään, hierotaan ja parannetaan tappiin saakka ja vasta täydellisen tuotteen kanssa halutaan mennä markkinoille. Kehittelyyn on saattanut kulua vuosia ja suuria summia rahaa. Entä jos tuotteessa onkin jokin ratkaiseva ajatusvirhe tai virheellinen ongelma, kun tarjoat sitä ensimmäisen kerran asiakkaille?

Kaverit päättivät kerran tehdä maatuvan luomuversion savikiekoista, joita käytetään ammuntaan. Tavallinen kiekko on nimittäin ongelmajätettä. Tästä ekokiekosta tehtiin koe-erä, haettiin rahoitusta ja patenttia sekä sitä kehitettiin vuosikaudet ennen siirtoa markkinoille. Kävi ilmi, että kiekot hajosivat pölynä ilmaan jo liipaisussa. Kehittäjät päätyivät takaisin piirustuspöydän ääreen, jossa selvisi valmistuksessa käytetyn saven olevan erilaista, kuin alkuperäisessä erässä. Lopputulos oli, että pellosta otetusta savesta ei voida valmistaa savikiekkoja normaalisti.

Liiketoiminnassa asiakas kannattaa ottaa mahdollisimman äkkiä mukaan tuotekehitykseen – kysyä heidän mielipidettään ja testata tuotetta heidän kanssaan heti. Tuote voidaan myös myydä ensin ja valmistaa vasta sitten, jos joku sitä haluaa ostaa. Kiinalaisia vessanpönttöjä ei kannata rahdata varastoon, ennen kuin tietää jonkun haluavan ostaa niitä. Tämä on prosessi, jossa joka tapauksessa kompastelee – eli kannattaa kaatua mahdollisimman äkkiä ja pienesti. Pyri myös aina kaatumaan eteenpäin. Tällöin noustessasi olet jo ropan matkaa edellä.

Monesti tuotekehittelyvaiheessa rahoista käytetään 30% tuotantoon, 50% hallintoon ja 20% markkinointiin. Jotta saisitte yritykseenne vauhtia, suhdelukujen kannattaisi olla ennemmin seuraavat: 25% tuotantoon, 25% hallintoon ja 50% markkinointiin. Työkalut, byrokratia ja hallinto eivät saa olla alussa liian kalliita. Jos kassa ei kestä, käyttäkää markkinointiin rahan sijasta aikaa. Jos kassa on tyhjä, se pakottaa keksimään tapoja tehdä asioita edullisemmin tai jopa ilmaiseksi. Pakko on aina hyvä motivaattori.

Monesti markkinointiin ei käytetä rahaa taikka aikaa, vaan askarrellaan tuotteen ja tuotekehityksen kanssa. Markkinoinnin tehtävä on kuitenkin helpottaa myyntiä. Silloin kun markkinointi on tehty oikein, myynnin tarve pienenee huomattavasti.

Robert Kiyosaki on kertonut hyvän esimerkkitarinan aiheesta. He aikoivat myydä kolmeen osaan taitettavia nylonlompakoita bändien logoilla ja nimillä. He aloittivat markkinoinnin, eivätkä myyneet yhtäkään lompakkoa. Tovin päästä he jo miettivät, ettei kyseinen yritys ehkä ollutkaan sen hetken juttu ja päättivät viedä varastossa olleet lompakot lähialueen festareille, vaikka ilmaiseksi jaettavaksi. Festareilla heti ensimmäisten lompakoiden päätyessä esille, asiakas pysähtyy huikkaamaan: ”Täältä niitä saa.” Markkinointia oli tehty niin innoissaan, että oli unohdettu ilmoittaa, mistä tuotteita saa. Ei puhelinnumeroa, ei paikkaa, ei osoitetta, eikä saatavilla kaupoista. Myivät kaikki lompakkonsa pois siltä seisomalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top